0165-820 981 Bereikbaar op werkdagen tussen 07:00 - 17:00

Waterontharder en kalkpreventie

Vroeg of laat krijgt u te maken met de problemen die worden veroorzaakt door kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat door het overschot calcium- en magnesiumdeeltjes in ons leidingwater. 
Met de benoeming: Duitse Hardheid, duiden we aan hoe hard het water is (hoe harder het water, hoe meer calcium en magnesium zich in het water bevindt).

Door het plaatsen van een waterontharder aan uw waterleiding wordt het overschot aan kalk uit het water gefilterd voordat het verder uw woning in gaat. Een waterontharder wordt geprogrammeerd op 0 tot 5dH, dit is de perfecte hardheid van water. Als resultaat heeft u aanzienlijk minder kalkaanslag op sanitair, apparatuur en in de leidingen. 

U kunt besparen op bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, uw apparatuur zal langer met optimale werking meegaan en u zult zelfs besparen op energiekosten! Onthard water, of te wel, zacht water smaakt lekkerder en is goed voor de huid, vooral mensen met huidklachten zullen een positief effect ervaren! Met verschillende soorten waterontharders is er altijd één die aansluit bij uw woonsituatie en voldoet aan uw behoeften.

Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder maakt uw water zachter. Het proces begint met het harde water wat door een harskern wordt geleid, wat bestaat uit een heleboel kleine bolletjes. Deze harsbolletjes zijn geladen met natriumionen. Dat natrium, zout dus, wordt in de ontharder gedaan in de vorm van korrels of pastilles. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan het natrium af. Zo ontstaat zacht water. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn stopt de werking en moet het filter worden gespoeld. Dit spoelen, ook wel regenereren, doet de waterontharder tijd- of volumegestuurd en gaat automatisch. De met calciumionen verzadigde bolletjes worden weer omgezet tot harsbolletjes verzadigd met natriumionen en na de regeneratie is de harskern weer schoon. Dit proces is zo goed als onuitputtelijk.

Voordelen van een waterontharder
Bij het gebruik van een waterontharder bent u verzekerd van vrijwel kalkvrije en schone douches, badkamers, keukens en apparaten. Een goede waterhardheid voorkomt namelijk kalkaanslag en hebben uw apparaten een langere levensduur.

Uit onderzoek is gebleken dat u door zacht water flink kunt besparen op uw energiekosten. Ook is er gebleken dat verwarmingsinstallaties en boilers minder goed werken door hard water, omdat de kalkaanslag isolerend werkt. Dat zorgt voor rendementsverlies en kan uw energierekening doen stijgen met € 120,- per jaar. Die zelfde studie vertelt ons dat het gebruik van waspoeder gehalveerd kan worden, omdat het vlekverwijderend vermogen omhoog gaat wanneer de hardheid lager wordt. Bij een waterhardheid van 10 Duitse graden heeft elke 1000 liter water 1,8 kg wasmiddel méér nodig dan bij gebruik van zacht water. Ook de temperatuur van het wasprogramma kan behoorlijk omlaag. Hoe zachter het water hoe beter uw wasresultaten.

Ook is zacht water zeer goed voor de huid, voornamelijk eczeemgevoelige mensen zullen een grote vermindering van klachten waarnemen. Door het hoge gehalte aan calcium- en magnesiumdeeltjes lossen zeep en shampoo minder goed op. Ook blijven hierdoor zeepresten op de huid en in de kleding zitten. Waarom dat erg is? Het irriteert de huid, voornamelijk van huidpatiënten. Hierdoor lijkt er een relatie te zijn tussen hardheid van water en huidproblemen zoals eczeem.
Al met al bespaart u tot €400 euro per jaar aan onderhoud, reparaties, was- en schoonmaakmiddelen, zeep en ontkalkingsmiddelen.

Levensduur en onderhoud
De minimale levensduur van een waterontharder is 15 jaar, maar 20-25 jaar is geen uitzondering.
Na het monteren van een waterontharder bieden wij de mogelijkheid om zowel een éénmalige onderhoudscontrole te laten uitvoeren, maar ook een jaarlijkse onderhoudscontrole.
Bij de éénmalige controle zit u niet vast aan een contract en is het snel en gemakkelijk geregeld. Met jaarlijks onderhoud hoeft u zich nergens zorgen over te maken en zorgen wij voor het onderhoud van uw installatie.

Wij nemen jaarlijks contact met u op voor een afspraak.
{PRODUCTEN}2{/PRODUCTEN}